Hlavní obsah

Vodafone koupí britského konkurenta, cena přesáhne miliardu liber

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Mobilní operátor Vodafone, který působí i na českém trhu, se dohodl na koupi britské telekomunikační společnosti Cable & Wireless Worldwide (CWW) za 1,04 miliardy liber (asi 32 miliard korun). Vodafone, který je podle příjmů největším mobilním operátorem na světě, převzetím získá silné napojení na pevné sítě a doufá, že využitím sítí CWW se mu podaří snížit náklady v Británii i v zahraničí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vodafone se díky akvizici stane druhou největší telekomunikační firmou v Británii za BT. Vedení CWW nabídku ze strany Vodafone podpořilo a považuje ji za „rozumnou a poctivou“. O CWW měla zájem i indická Tata Communications, minulý týden se však stáhla, protože strany nebyly schopné se dohodnout na ceně, napsaly agentury AP a Reuters.

CWW poskytuje kabelové síťové služby ve 150 zemích světa a je specialistou na trh firemních komunikací. Firma loni vykázala čistý zisk 211 miliónů liber při příjmech 2,26 miliardy liber. Příjmy z tradičních pevných hlasových služeb však klesají a CWW se je snaží vyrovnat posílením nabídky datových služeb.

Vodafone díky akvizici bude moci využít síť optických kabelů CWW v délce 20 500 kilometrů na přenos dat ze své mobilní sítě, která je nyní téměř přetížena kvůli širokému využívání chytrých telefonů. Vodafone také posílí v oblasti nabídky firemních služeb a získá nové kontrakty na poskytování hlasových, datových a hostingových služeb britským vládním úřadům a firmám.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám