Hlavní obsah

Kalousek vydá unikátní dluhopisy pro lidi

Právo, Jiří Vavroň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo financí plánuje zhruba v polovině roku vydat novou emisi spořicích státních dluhopisů v objemu asi 20 miliard korun. Její součástí bude i převratná novinka – unikátní sedmi- až osmileté dluhopisy, které budou v jednotlivých letech úročeny podle míry inflace.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek

Článek

Peněz vložených do těchto dluhopisů se tak inflace nedotkne, protože ji pokryje úrokový výnos. „Chci nabídnout ochranu úspor pro odpovědnou střední třídu,“ řekl včera Právu ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

„Inflací mohou být úspory znehodnoceny, proto jsme vytvořili nabídku jistoty, která sice nenabízí ani korunu zisku, ale představuje jediný produkt, kde stát garantuje, že úspory nebudou znehodnoceny. Občan tedy nevydělá na úroku, ale současně za celou dobu trvání emise má jistotu, že rozhodně neprodělá. Míry rizika a jistot jsou stejné,“ vysvětlil ministr.

Nabídka za 20 miliard

Ministerstvo předpokládá, že emise dluhopisů bude emitována v průběhu června, upisovací období bude zahájeno v průběhu května. Podle analytiků se bude jednat o jedinou dostupnou ochranu úspor občanů před znehodnocením inflací, garantovanou státem.

Sedmi- až osmileté dluhopisy (doba splatnosti se v současné době upřesňuje) budou úročeny každý rok úrokem odpovídajícím výši inflace.

Kupóny (úrokový výnos) budou stanoveny podle míry inflace na bázi indexu spotřebitelských cen zveřejňovaného Českým statistickým úřadem. Kupóny budou každý rok reinvestovány, čímž budou chráněny před znehodnocením i úrokové výnosy občanů z jejich úspor.

Občan, který si dluhopisy koupí, může nejdříve po roce držby dluhopisů požádat o jejich předčasné splacení. Tyto dluhopisy nebude možné prodat jiné osobě, pouze zpětně státu.

Každý občan si bude moci koupit tyto tzv. inflační dluhopisy do maximální hodnoty 5 miliónů korun. Po skončení sedmi- či osmileté doby bude možné požádat o reinvestici.

Stát vydá i další typy dluhopisů

V jarní tranši dluhopisů budou samozřejmě nabídnuty i další typy dluhopisů, obdobně jako u emise, která proběhla loni na podzim. Tehdy byly emitovány jednoleté dluhopisy a dále dva typy dluhopisů s pětiletou splatností (pětiletý kupónový a pětiletý reinvestiční dluhopis). Technické podrobnosti a detaily jarní nabídky dluhopisů, které se v současné době intenzívně dolaďují, zveřejní ministerstvo financí na začátku května. Lidé budou mít dostatek informací a času rozhodnout se, zda se emise zúčastní a jaký typ dluhopisů zvolí.

Pro toho, kdo nestihne jarní kolo prodeje dluhopisů, není nic ztraceno. V případě zájmu ministerstvo financí chystá druhé – podzimní – kolo upisování, v rozsahu zhruba stejném jako kolo jarní.

Šance pro rodiny i jednotlivce

Podle ekonomických analytiků se jedná z pohledu občana o mimořádně výhodnou formu uložení peněz, protože u jiných tipů dluhopisů, kde je předem dohodnuta výše úroku, může dojít k tomu, že míra inflace ten který rok může být nižší, ale také vyšší než dohodnutý úrok.

Výplata státních dluhopisů po skončení doby jejich splatnosti je navíc podle analytiků skutečně garantována státem a prakticky nezpochybnitelná za jakýchkoli ekonomických podmínek.

Dluhopisy na obdobném základě jsou mimořádně úspěšné a oblíbené právě mezi střední třídou např. v USA a ve Švédsku.

Většina občanů, kteří myslí na budoucnost či na období po skončení aktivního zaměstnání, řeší otázku, jak své celoživotní úspory ochránit, jak zabránit, aby se jejich tvrdě vydělané a naspořené peníze neznehodnotily.

„Garance toho, že inflace úspory neznehodnotí, je mimořádně důležitá zejména pro rodiny a starší občany,“ potvrdil Právu finanční poradce František Macháček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám