Hlavní obsah

Česká ekonomika v recesi je, trvá na svém statistický úřad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Český statistický úřad (ČSÚ) trvá na tom, že tuzemská ekonomika se dostala do recese. Podle něj není důvod na základě revize dat zahraničního obchodu za poslední loňské čtvrtletí k opravě údajů o vývoji tuzemské ekonomiky. Úřad to uvedl jako reakci na páteční odhady analytiků. Ti uvedli, že na základě revize dat o obchodní bilanci zřejmě není tuzemská ekonomika v recesi.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Hrubý domácí produkt statistici čtvrtletně odhadují tzv. výrobní metodou. Ta se opírá zejména o statistická šetření zaměřená na zjištění hrubé přidané hodnoty tuzemských podniků v kombinaci s administrativními zdroji dat.

V pátek upozornil analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek, že bližší analýza dat o zahraničním obchodě odhalila významnou revizi provedenou v listopadové bilanci podle národního vlastnictví. Další oslovení analytici jeho slova potvrdili. [celá zpráva]

V recesi se ekonomika považuje tehdy, když dvě čtvrtletí po sobě výkon ekonomiky klesá. Mezičtvrtletně hrubý domácí produkt ve třetím i čtvrtém čtvrtletí 2011 klesl podle ČSÚ o 0,1 procenta.

První informace vývoji ekonomiky za první čtvrtletí letošního roku zveřejní ČSÚ v půlce května.

Reklama

Výběr článků

Načítám