Hlavní obsah

Potravinářské razie pokračují, inspekce našla desítky zplesnivělých výrobků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) pokračuje v kontrolách špatně označených potravin v prodejnách po celé zemi. Našla další desítky klamavě označeného zboží, například škvarky s prodlouženou spotřebou. Uvedl to mluvčí SZPI Michal Spáčil.

Foto: Profimedia.cz

Článek

"Mezi závažná zjištění patří například odhalení 72 kusů výrobků, které byly zasažené koloniemi plísní," popsal výsledky kontrol z posledních dní Spáčil.

Další desítky potravin prodejci dávali do oběhu s prošlým datem spotřeby.

Například Jednota v Mikulově prodávala otevřené balení párků s třikrát přelepenou etiketou nebo drůbeží klobásy s dvakrát přelepeným datem spotřeby. Nesprávně označené výrobky inspektoři našli v prodejnách Tesco v Pardubicích a v Třinci, nedostatky se týkaly loveckého sýru a feferonového salátu. Zjištění se však týkala i dalších prodejen.

Špatně označené zboží si mohli zákazníci koupit také u malých prodejců, například u Karly Chalupové v Jemnici. Kontroloři tam objevili množství prošlých potravin, které nebyly prodávané zvlášť pod speciálním označením tak, jak to ukládá zákon. Téměř 800 výrobků nemělo při kontrolách na obale údaje v českém jazyce.

SZPI se na intenzivní kontroly prodejen potravin zaměřuje od začátku roku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám