Hlavní obsah

Britská nezaměstnanost je nejvyšší od roku 1995

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Nezaměstnanost v Británii stoupla v období od loňského listopadu do letošního ledna na 8,4 procenta, čímž se dostala na nejvyšší úroveň od roku 1995. Informovala o tom agentura AP s odkazem na údaje britského statistického úřadu.

Foto: Profimedia.cz

Dvacetilibrovka

Článek

Lidí bez práce tak v Británii přibývá, přestože se tamní ekonomika pomalu zotavuje z hluboké 18měsíční recese, která skončila v posledním čtvrtletí roku 2009. Úřady registrovaly nově 2,666 miliónu nezaměstnaných, připomíná agentura Reuters.

Podle některých analytiků by mohla nezaměstnanost i nadále stoupat a přesáhnout hranici tří miliónů, tedy dostat se nad devět procent.

Vysoká nezaměstnanost přetrvává mezi mladými lidmi. Ve věkové kategorii od 16 do 24 let činí 22,5 procenta, což je nejvíce od vedení záznamů v roce 1992, připomíná Reuters. Bez práce je tak přes milión mladistvých. Pro srovnání, v Česku stoupla nezaměstnanost za únor na 9,2 procenta a bez práce je téměř 550 000 lidí.

V úterý banky Lloyds a Royal Bank of Scotland oznámily propuštění 1900 lidí. Naopak automobilka Jaguar Land Rover hodlá vytvořit 1000 nových pracovních míst, obchodní řetězec Tesco by měl do budoucna nabídnout až 20 000 nových pracovních příležitostí.

Další zveřejněná čísla ve středu ukázala neočekávané zpomalení růstu mezd, stejně jako vysokou inflaci, která se nachází i nadále vysoko nad dvouprocentním cílem britské centrální banky. Podle ekonomů jsou patrné známky stabilizace tamní ekonomiky, která by se měla vyhnout recesi. Zotavení však zůstává nadále křehké.

Reklama

Výběr článků

Načítám