Hlavní obsah

Tři čtvrtiny lidí se obávají, že je reforma penzí připraví o peníze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Připravované penzijní reformě většina lidí nerozumí. Tři čtvrtiny z nich mají obavu, že kvůli ní přijdou o naspořené peníze, a jen dvě procenta věří, že se díky reformě budou mít v důchodu lépe. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM/MARK pro společnost Fincentrum.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Výsledky výzkumu podle autorů ukazují, že většinová populace nemá zájem o aktivní hledání informací o důchodové reformě. Přestože zprávy o ní jsou k dispozici již několik měsíců, má pocit nedostatečné informovanosti 64 procent dotázaných.

Nejméně srozumitelné jsou změny pro lidi se základním vzděláním a středoškolským vzděláním bez maturity a pro lidi ve věku od 30 do 44 let. Rozdíl mezi druhým a třetím pilířem reformovaného důchodového systému stále nechápe 69 procent dotázaných.

Připojištění láká starší lidi s vyšším příjmem

Penzijní připojištění se státním příspěvkem v současné době využívá 64 procent lidí, častěji starších, s vyšším vzděláním a vyšším příjmem. V oblasti zajištění na stáří důvěřuje 33 procent dotázaných spíše státu, soukromým penzijním společnostem věří 24 procent lidí. Zbylých 43 procent zatím nemá na tuto otázku jednoznačný názor.

Foto: ČTK

Většina lidí v souvislosti s reformou předpokládá, že bude muset více spořit, myslí si to 57 procent účastníků průzkumu, dalších 45 procent se domnívá, že budou muset jít později do důchodu.

Penzijní reforma navržená vládou a odsouhlasená parlamentem by měla začít platit v roce 2013. Je určena především pro lidi mladší 35 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám