Hlavní obsah

Polské potraviny obsahují sůl určenou na posyp silnic

• Aktualizováno
Právo, Novinky, Pavol Minárik, Martin Pitro

V tisících tun polských potravin, především v masných výrobcích, jako jsou klobásy, šunky a další uzeniny, ale i v rybích konzervách, chlebu a pečivu, je posypová sůl – chemikálie na údržbu komunikací. Prokuratura v Poznani zadržela a obvinila pět lidí, jejichž firma ve velkém nakupovala posypovou silniční sůl, kterou vzápětí po změně obalu prodávala jako potravinářskou přísadu.

Foto: Enrique Calvo, Reuters

Kopce soli

Článek

Výrobci platili 140 zlotých (840 korun) za tunu. Hned po přebalení ji za více než trojnásobek prodávali do masokombinátů, pekáren a konzerváren.

„Obvinění, jimž hrozí až osm let vězení, nakupovali od roku 1999 měsíčně tři tisíce tun posypové soli, která se používá také při výrobě barev a v obuvnickém průmyslu. Po přebalení ji přeprodali dál, ale už jako sůl potravinářskou,“ řekla poznaňská prokurátorka Magdalena Mazurová.

V Česku překvapení

Jak uvedl pro Novinky mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Josef Duben, každý členský stát je povinen informovat o takových problémech ostatní členské státy pomocí Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF). „Zatím jsme žádnou informaci z polské strany nedostali,“ sdělil Duben s tím, že celou záležitost bude SVS bedlivě monitorovat.

Rovněž ani hlavní hygienik ČR Michael Vít nemá k celé věci zatím bližší informace.

Jak Novinkám sdělil František Mates, ředitel Sdružení drůbežářských podniků, v loňském roce bylo celkem do České republiky dovezeno 87 612 tun drůbežího masa, z toho 33 527 tun z Polska. Dále bylo dovezeno celkem 13 230 tun drůbežích masných výrobků, z toho 2766 tun pocházelo z Polska.

„Sdružení drůbežářských podniků dlouhodobě poukazuje na neplnění všech kvalitativních požadavků u drůbežího masa z Polska,“ připomněl Mates s tím, že tento fakt potvrzují i kontroly provedené SVS.

Jen prověření dodavatelé

„Tesco dlouhodobě spolupracuje s několika polskými dodavateli masa a masných výrobků. Jedná se o prověřené evropské dodavatele, kteří nám garantují kvalitu dodávaných výrobků i to, že použité výchozí suroviny pocházejí z prověřených zdrojů,“ sdělila pro Novinky mluvčí společnosti Tesco ČR Eva Karasová.

V souvislosti s kauzou týkající se použití technické soli v potravinářství podle Karasové polští dodavatelé potvrdili, že dodávané výrobky obsahují pouze jedlou sůl, s jejíž konzumací nejsou spojena žádná rizika.

Lidé čekají na seznam

Podvod v Polsku odhalili reportéři televizní stanice TVN24 a minulý týden, ještě před odvysíláním reportáže, oznámili případ policii a žalobcům. Televize uvedla, že jde o nejnebezpečnější podvod v dějinách polského potravinářského průmyslu, který nemá ve světě obdoby.

Hlavní polský hygienik rozhodl o kontrole asi 30 tisíc masokombinátů, pekáren, mlékáren a dalších potravinářských firem a provozů, které mohly posypovou sůl používat. Jeho mluvčí Jan Bodnar upřesnil, že kontrola nepotrvá více než několik dní a výrobky s posypovou solí budou okamžitě zabaveny.

„Každý Polák se dnes pozastavuje nad tím, kolik uzenin a jiných výrobků s průmyslovou solí snědl. Je vysoce pravděpodobné, že do organismu deset i více let dostával toxické látky. Proto všichni čekají na seznam podniků, které průmyslovou sůl používaly,“ napsal ve středu list Fakt.

Hrozí rakovina
Posypová sůl obsahuje např. stokrát víc siřičitanů než potravinářská.
Jsou v ní i lidskému organismu nebezpečné těžké kovy.
Její dlouhodobé užívání může lidem způsobit rakovinu, protože obsahuje dioxin, jednu z nejjedovatějších rakovinotvorných látek.
Zároveň mimořádně škodí těhotným ženám a jejich plodům, způsobuje předčasné porody a vrozené vady

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám