Hlavní obsah

ČEZ v Albánii vyšetřují kvůli podvodům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tirana
Aktualizováno

Energetickou společnost ČEZ vyšetřuje v Albánii prokuratura. Firma je podezřelá z účetních machinací a podvodů. Její divize CEZ Shpërndarje měla kvůli vysoké ztrátě účtovat fiktivní faktury a pokuty a tím obhájit nárůst cen elektřiny. V pondělí to napsal server BalkanInsight.

Foto: Petr Horník, Právo

Pražské ústředí společnosti ČEZ

Článek

„Tyto informace se v albánském tisku objevují už tři měsíce. Nic víc, než co probíhá v tamních médiích, o tom nevíme, žádná prokuratura nás zatím nekontaktovala,“ řekla Novinkám mluvčí společnosti ČEZ Eva Nováková.

Doplnila, že podezření, která se objevují v médiích, společnost může snadno vyvrátit. „Pokud nás prokuratura vyzve, tak budeme maximálně spolupracovat,“ řekla.

Albánská vláda prodala 76 procent svého podílu v Shpërndarje, tedy ve společnosti dodávající elektřinu miliónu domácností, v roce 2009. ČEZ podíl koupil za 102 miliónů eur poté, co Tirana místnímu podniku pomohla s likvidací dluhu 60 miliónů eur.

Podle albánské televize zahájila prokuratura vyšetřování aktivity ČEZu po stížnosti jednoho z bývalých zaměstnanců. Kromě fiktivních pokut a faktur měl podle nařčení ČEZ vytvářet i „mrtvé duše“, tedy fiktivní zákazníky, aby tak ospravedlnil výpadky v dodávkách.

Reklama

Výběr článků

Načítám