Hlavní obsah

Německá ministryně práce horuje pro zvýšení mezd

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Mzdy v Německu by měly letos stoupnout o více než dvě procenta. Tamní ministryně práce Ursula von der Leyen tak nasadila brouka do hlavy německým zaměstnavatelům. Kritika na její slova se však ozvala i z řad vládnoucí koalice, jak uvedla agentura Reuters.

Článek

Von der Leyen, o které se někdy hovoří jako o nástupkyni kancléřky Angely Merkelové, sdělila novinám Bild am Sonntag, že němečtí pracovníci si zaslouží zvednout plat nad míru inflace, která v současné době činí 2,1 procenta.

„Nyní, když jsou zisky německých firem vysoké, nastal čas, aby si pracující vzali svoje podíly a jejich mzdy výrazněji vzrostly,“ uvedla ministryně. Průměrná mzda činila v minulém roce 2860 eur (asi 71 500 korun).

Pomalý růst oproti eurozóně

V letech 2000–2007 vzrostly mzdy v Německu průměrně o jedno procento v porovnání s růstem v eurozóně, kde to bylo o 2,7 procenta. V loňském roce pak německé mzdy stouply výrazněji, ale i tak jen o průměrných 1,5 procenta.

Zanedbatelný růst mezd v poslední dekádě zvýšil německou konkurenceschopnost, podle ekonomů ale rovněž došlo k prohloubení nestability v Evropě, potažmo i krize v eurozóně. Míra nezaměstnanosti je v Německu nyní na rekordních minimech.

V současné době jednají dva největší odborové svazy v Německu o zvýšení platů pro celkem devět miliónů zaměstnanců ve strojírenství a veřejném sektoru o 6,5 procenta. Zaměstnavatelé však jejich nároky odmítají a považují je za přehnané.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám