Hlavní obsah

Dohoda je na světě, oznámilo Řecko po urputném jednání o škrtech

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény
Aktualizováno

Řečtí političtí vůdci se dohodli na úsporných opatřeních. Ta jsou nezbytná k zajištění mezinárodní finanční pomoci ve výši 130 miliard eur (asi 3,2 biliónu korun), která má odvrátit hrozící březnový bankrot. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedly dva vládní zdroje.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Ano, máme dohodu,“ sdělil jeden ze zdrojů obeznámených se situací. Uzavření dohody bylo nezbytné ještě před schůzkou ministrů financí eurozóny, která se bude ve čtvrtek večer konat v Bruselu. Nový záchranný balík musí být schválen nejpozději do poloviny února, aby Řecko mohlo nový úvěr začít čerpat včas.

Po celonočním jednání se politici sice dohodli na většině úspor, nicméně úplné shody nedosáhli. Problémem zůstávalo další snižování penzí ve státní správě, které by přineslo dalších 300 až 400 miliónů eur.

"Před chvíli jsem obdržel zprávu od řeckého premiéra, že bylo dosaženo dohody, schválené hlavními řeckými stranami," sdělil šéf Evropské centrální banky Mario Draghi na tiskové konferenci ve Frankfurtu. Euro i evropské akcie zareagovaly na tuto zprávu růstem.

"Ekonomické přežití země v následujících letech závisí na novém záchranném balíku. Je čas odpovědnosti pro všechny," nechal se slyšet řecký ministr financí Evangelos Venizelos. Jeho slova však patrně nic nezmění na rozhodnutí řeckých odborů uspořádat v pátek a sobotu další generální stávku proti utahování opasků. Jenom letos totiž musí Řecko provést rozpočtové škrty ve výši 3,3 miliardy eur.

Snižování dluhu bude fuška

Řecký dluh by se měl do roku 2020 dostat na úroveň 120 procent HDP ze současných 160 procent. Už nyní ale mnozí analytici hovoří o nemožnosti toto předsevzetí splnit.

Jako dílčí příklad může sloužit fakt, že v lednu měly příjmy řeckého rozpočtu růst o devět procent, místo toho se však propadly o sedm procent.

Podle agentury Reuters Řecko rovněž snížilo podstatně výnos z privatizace ze státního sektoru do roku 2015, aby mohlo zmenšit svůj dluh. Oproti předpokládaným 50 miliardám eur (asi 1,25 biliónu) tak má získat jen 19 miliard eur (asi 475 miliard korun). Podle zdroje agentury Reuters se s 50miliardovou částkou nadále počítá, ovšem v delším časovém horizontu.

Vrásky na čele Řecka způsobují další údaje. Nezaměstnanost v listopadu vystoupala na rekordních 20,9 procenta. [celá zpráva] Průmyslová výroba za prosinec se naopak propadla o 11,3 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám