Hlavní obsah

Unipetrol loni skončil ve ztrátě 2,8 miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Petrochemický holding Unipetrol se v loňském roce propadl do ztráty 2,806 miliardy korun po předloňském zisku 937 miliónů korun. Tržby firmy vzrostly na 97,4 miliardy korun z 85,97 miliardy korun v roce 2010.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Chemický závod v Záluží u Mostu

Článek

Za samotné čtvrté čtvrtletí loňského roku Unipetrol hospodařil se ztrátou 3,14 miliardy korun, ve stejném období roku 2010 vykázal ztrátu 68 milionů korun. Tržby za čtvrté čtvrtletí 2011 vzrostly meziročně o 11 procent na 24,3 miliardy korun.

Podle firmy se ve výsledcích promítlo velmi špatné makroekonomické prostředí v rafinérském i petrochemickém odvětví. Rozdíl v cenách ropy Brent a Ural a modelová rafinérská marže poklesly meziročně o více než 80 procent. Kombinované petrochemické marže se propadly na minimum za poslední dva roky.

Unipetrol dokončil pravidelnou odstávku rafinérských a petrochemických zařízení v Litvínově. Celkové výdaje včetně investic činily ve čtvrtém čtvrtletí více než 300 miliónů korun. V roce 2005 se Unipetrol stal součástí skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám