Hlavní obsah

Naše letecké společnosti emisní poplatky platit nebudou, zaznívá z Číny

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Čínská vláda v pondělí oznámila, že zakázala svým leteckým společnostem platit emisní poplatky na evropských letištích, které Evropská unie zavedla plošně od počátku letošního roku. Uvedla to agentura Reuters.

Foto: Nicky Loh, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Hrotící se spor přichází týden před summitem vůdců Číny a Evropské unie. Aerolinky nejlidnatější země světa by za neplacení mohly vyfasovat pokuty, případně by jim mohl být vystaven zákaz evropská letiště využívat.

Peking již dříve odsoudil poplatky jako nekalé praktiky a umělé vytváření obchodních bariér. Společnou řeč našla Čína v této věci s Ruskem či Spojenými státy. Evropská unie se tímto krokem snaží omezit emise skleníkových plynů v ovzduší, které přispívají ke globálnímu oteplování.

Podle nejmenovaného vysokého čínského úředníka, citovaného agenturou Nová Čína, prý Peking dokonce zvažuje jistá opatření k ochraně zájmů svých společností. Úředník rovněž varoval EU před dalšími následky.

Již v prosinci vyzvalo Čínské sdružení leteckých dopravců (CATA) tamní letecké společnosti, aby se odmítly podílet na emisních povolenkách. Jen letos by čínské aerolinky podle CATA tratily 800 miliónů jüanů (asi 2,3 miliardy korun), do roku 2020 by jejich náklady tímto stouply trojnásobně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám