Hlavní obsah

Antimonopolní úřad řeší s Českými drahami příliš nízké ceny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zahájil správní řízení s Českými drahami (ČD). Podezírá firmu z porušení zákona o hospodářské soutěži, uvedl mluvčí ÚOHS Kristián Chalupa. Řízení se týká cenové politiky firmy na trase Praha – Ostrava, kde od loňska jezdí i vlaky konkurenčního dopravce RegioJet.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

ČD týden po vstupu RegioJetu na trh snížily ceny na trase Praha - Ostrava o 20 až 30 procent.

Článek

RegioJet začal na trati jezdit loni v září. ČD několik dnů po zahájení provozu RegioJetu koncem září nabídly zvýhodněné jízdné na tratích mezi Prahou a Brnem, Zlínem, Ostravou a Hradcem Králové.

Majitel RegioJetu podnikatel Radim Jančura poté prohlásil, že jeho firma může kvůli cenové politice ČD zkrachovat. ÚOHS v říjnu oznámil, že zahajuje šetření případu. Nyní zahájil i správní řízení.

Projekt RegioJetu podle Jančury počítal s tím, že s cenami srovnatelnými s nabídkou ČD přilákají lepším servisem více cestujících a obsazenost bude dosahovat ziskové hranice devadesáti procent.

"Dominantní soutěžitel má zakázáno dlouhodobě nabízet své služby za podnákladové ceny, aby neblokoval vstupu nových soutěžitelů na trh," vysvětlila Markéta Peňázová, specialistka na soutěžní právo a právní zástupce společnosti RegioJet.

Přestože byla linka Praha – Ostrava podle Paňázové pro ČD dlouhodobě ztrátová, přistoupily ČD týden po vstupu RegioJetu na trh ke snížení svých cen o 20 až 30 procent pod ceny nového dopravce a na této úrovni je drží do dnešního dne.

Reklama

Výběr článků

Načítám