Hlavní obsah

Neschopnému Řecku hrozí kuratela, prohlásil německý ministr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Pokud Řecko nebude schopno zavést reformy a úsporná opatření, na nichž se dohodlo s Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem, budou muset nad jeho rozpočtovou politikou převzít kuratelu zahraniční instituce. Řekl to pro pondělní vydání nejčtenějšího německého deníku Bild spolkový ministr hospodářství Philipp Rösler.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Ministr hospodářství Philipp Rösler s kancléřkou Angelou Merkelovou během zasedání německého Bundestagu

Článek

Rösler je prvním německým vládním politikem, který Řecku otevřeně pohrozil ztrátou kontroly nad rozpočtem. V minulých dnech tiskové agentury na základě informovaných zdrojů přinesly zprávy, podle nichž Berlín chce, aby Atény přišly o rozpočtovou suverenitu.

"Jestliže Řekové nejsou schopni dokázat to sami, pak musí přijít silné vedení a monitorování ze zahraničí, například z EU," řekl Rösler v rozhovoru, jehož výňatky dnes Bild poskytl agenturám. Rösler je rovněž vicekancléřem a šéfem Svobodných demokratů (FDP).

Podle nejmenovaných činitelů diskutují o návrhu kurately nad Řeckem ministři financí 17 zemí eurozóny, protože Řecko opakovaně neplní své závazky spojené se záchranným balíkem EU a MMF v hodnotě 110 miliard eur (2,8 biliónu Kč). Mezinárodní věřitelé nyní jednají o dalším záchranném programu pro Řecko v sumě 130 miliard eur a kladou si tvrdé podmínky. Atény musí uzavřít dohodu o úvěru do března, jinak zemi hrozí neřízený bankrot.

Řecké vládní zdroje v sobotu uvedly, že řečtí představitelé byli o této možnosti eurozónou neformálně informováni, ale že podobné řešení kategoricky odmítají. "Řecko o podobné možnosti nejedná," citovala agentura AFP vládní zdroj. "Je vyloučeno, abychom to přijali. Tyto kompetence patří do národní svrchovanosti."

List Financial Times v sobotu na základě získaného dokumentu uvedl, že Německo chce ustavit nad Řeckem a dalšími zeměmi, které by neplnily podmínky záchranných půjček, "rozpočtového komisaře". Ten by měl právo veto nad rozpočtovými rozhodnutími vlády, pokud by nebyly v souladu s požadavky věřitelů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám