Hlavní obsah

Úřady práce nezvládají nápor, jedna z úřednic se zhroutila

Právo, Karel Otcovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Litoměřice

Nekonečné fronty, naštvaní klienti a často chybující počítačový program. To jsou hlavní příčiny znechucení zaměstnanců úřadů práce, kteří pod tlakem mnohdy nezvládají agendu v souvislosti s reformou státní správy.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Úřad práce ve Štětí

Článek

První úředníci už dobrovolně ze svých pracovišť odcházejí. Například ve Štětí na Litoměřicku končí dvě pracovnice.

Jednou z nich je ředitelka kontaktního pracoviště Vendula Šachová, kterou podle jedné z jejích kolegyň špatný zdravotní stav donutil podat výpověď. Právu se ji nepodařilo zastihnout, momentálně je v pracovní neschopnosti.

„Psychicky se zhroutila, ten nápor je obrovský a ne všichni máme žaludky na to, co se tady děje,“ řekla Právu úřednice. Podle ní nefunguje nic, jak by mělo.

Peníze museli vyplácet v hotovosti

„Skutečně tam došlo k nějakým problémům, lidé se tam nestihli přeučit na nový systém a nedokázali zadat všechny dávky do systému. Nakonec jsme museli udělat výjimku a peníze vyplatit v hotovosti,“ připustil potíže ředitel krajského úřadu práce Radim Gabriel s tím, že situaci řeší.

Nový systém vyplácení sociálních dávek kritizují i jejich příjemci. Zlobí je dlouhé čekání ve frontách, nešetří kritikou úředníků a především politiků.

„Všichni tvrdili, jak teď bude vyplácení dávek jednodušší, ale opak je pravdou. Je to složité i pro ty úřednice, ani se nedivím, že z toho blbnou,“ řekla ve středu Právu na chodbě štětského pracoviště úřadu práce jeho klientka Irena K.

„Pořád se mluví o lichvářích, ale zkuste žít bez peněz se dvěma dětmi,“ dodala další žena.

Na neochotu zaměstnanců úřadu si prý nemůže stěžovat. Jsou vstřícní, ale nápor nezvládají. „Dneska je tady klid, ale to jste měl vidět ten nával, co tady byl 16. ledna,“ vzpomněla na den výplaty dávek.

Úřednice už děsí pondělí. To se budou vyplácet zbývající dávky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám