Hlavní obsah

Riziko recese v eurozóně stouplo, ale zatím jen na 40 procent, tvrdí S&P

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle ratingové agentury Standard & Poor's existuje 40procentní šance, že ekonomika eurozóny se letos ocitne v recesi. Pravděpodobnost, že v eurozóně recese nebude je tedy šedesátiprocentní. Pokud by se naplnil černý scénář, meziroční propad HDP by mohl dosáhnout 1,5 procenta.

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Sídlo Standard & Poor´s

Článek

"Riziko recese stoupá a v současnosti jej vidíme okolo 40 procent," řekl analytik S Moritz Kraemer. "To by mohlo vést k propadu hospodářství eurozóny o 1,5 procenta," dodal. Případný propad by tak neměl být zdaleka tak velký jako v roce 2009, kdy se HDP zemí platících eurem propadl o čtyři procenta. Stále je však pravděpodobnější, že letos země eurozóny recese nezasáhne.

Agentura Standard & Poor's v pátek snížila rating celkem devíti ze 17 členských států eurozóny. Obavy z prohlubujících se hospodářských a finančních problémů vyvolalo především snížení ratingu Francie, což by mohlo výrazně poznamenat snahu eurozóny vypořádat se se současnou krizí.[celá zpráva]

Experti totiž upozorňují, že snížení francouzského ratingu bude mít negativní dopad na objem finančních prostředků v záchranném fondu eurozóny (EFSF). To předpokládá i Standard & Poor's, ale konkrétní dopady zveřejní až za několik dní. "Dopad na tyto instituce vyhodnocujeme a náš názor zveřejníme velmi brzy," dodal Kraemer.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám