Hlavní obsah

Některé bankovní poplatky zrušil zákon, banky se ho snaží různě obcházet

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Už řada bankovních poplatků byla zrušena, jelikož jejich vybírání bylo shledáno v rozporu s platnými zákony. Banky ale hledají všemožné cesty, jak dál ždímat klienty. A to tak, že jsou inovativní v zaúčtování tohoto poplatku jinou cestou, anebo že zvýší poplatky další. Informoval o tom Patrik Nacher ze serveru bankovnipoplatky.com.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Tak jako v každém případě státní regulace proti soukromému sektoru i v bankovnictví platí, že motivace vytvářet zisky v soukromém sektoru je několikanásobně vyšší než motivace státních úředníků toto jednání efektivně potlačovat,“ sdělil Nacher.

Jako příklad uvedl poplatek za zrušení účtu. Poté, co banky dostaly přikázáno nepenalizovat klienty za to, že si u nich chtějí zrušit účet, některé z nich začaly velmi záhy vybírat poplatky za každý trvalý příkaz nebo inkaso, které bylo nezbytné ukončit při rušení účtu.

Pokud se vám něco nezdá, změňte banku

„Ačkoli se může zdát, že regulace poplatků je pozitivní věc, bylo by chybou to tak vnímat a vzývat k jejich hromadnému zakazování,“ připomněl Nacher s tím, že finanční sektor by měl být trhem jako každý jiný, tedy trhem, kde základní vývoj určují zákony nabídky a poptávky.

Pokud se totiž bude nezanedbatelný počet klientů a jejich peněz přesouvat z dražších bank do těch s nižšími poplatky, budou na to muset zareagovat i tito velcí hráči. „Pokud nám poplatky vadí, jděme do bank, kde je platit nemusíme,“ zakončil Nacher.

Zrušené bankovní poplatky zákonem
Poplatek za zrušení trvalého příkazu a inkasa
Poplatek za zrušení přidružených služeb při rušení účtu
Poplatek za vklad hotovosti*
Poplatek za výměnu bankovek a mincí (do 100 kusů)
Poplatek za platbu, kterými klient vyrovnává závazek vůči bance
Poplatek za zrušení účtu
Poplatek za zrušení výpisu k úhradě**
Poplatek za blokaci karty z podnětu klienta
* Při splnění vymezených podmínek
** Klient má nárok na jeden zdarma
Zdroj: bankovnipoplatky.com

Reklama

Výběr článků

Načítám