Hlavní obsah

Severočeské doly vytěžily nejvíc uhlí za 18 let, drží většinu trhu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chomutov

Severočeské doly Chomutov (SD) loni zřejmě získaly většinový, 54procentní podíl na trhu s hnědým uhlím. V roce 2011 ho vytěžily 25,2 miliónu tun, což je víc než součet odhadované produkce Sokolovské uhelné a mosteckého Czech Coalu. Loňské výsledky SD jsou v osmnáctileté historii firmy nejlepší, jak v úterý uvedl ředitel strategie SD Vladimír Budinský.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

SD patří skupině ČEZ, do jejíchž elektráren dodávají většinu své produkce. Už v roce 2010 se jejich tržní podíl pohyboval těsně pod polovinou, protože Sokolovská uhelná a Czech Coal postupně utlumují těžbu kvůli vyčerpání ložisek a konfliktu s územními limity těžby. Obě firmy před koncem minulého roku odhadly svou těžbu dohromady na 21,6 miliónu tun.

K vysoké těžbě pomohly SD výsledky obou dolů – lom Bílina vytěžil přes deset miliónů tun, důl Tušimice přes 15 miliónů tun. Díky tomu firma očekává i rekordní tržby. Loni utržila 9,7 miliardy korun a vydělala 2,37 miliardy.

Uhlí patří formálně státu, jemuž za něj těžaři jen platí. Ze zákona může chtít stát až deset procent, vyhláška ministerstva financí ale pro hnědé uhlí stanovuje jen 1,5 procenta. Odpůrci těžby s tím nesouhlasí a chtějí, aby stát využil své možnosti naplno. Získal by tím až dvě miliardy korun navíc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám