Hlavní obsah

Pošta doručila rekordní počet balíků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Česká pošta doručila tento týden dosud nejvyšší počet balíků ve své historii. Přispěl k tomu rostoucí zájem o nákupy přes internet. Největším sběrným uzlem v pražských Malešicích prošlo 210 000 balíků za den, což je téměř trojnásobek proti běžných 75 000 balíků během roku. Uvedl to v neděli mluvčí Ivo Mravinac.

Foto: Profimedia.cz

Článek

"Poslední týden před Štědrým dnem počet zásilek dříve spíše klesal, letos je tomu naopak. Od počátku týdne projde každý den rukama našich lidí 210 000 zásilek. Posílili jsme služby, pracujeme na hranici možného. Automatizovaná třídící linka totiž zvládne maximálně 40 procent z celkového množství. Všechno ostatní třídíme ručně," uvedl ředitel třídírny v Malešicích Robert Kaiser.

Rostoucí zájem zákazníků o internetové obchody se projevil již v loňském roce, kdy třídírnou Malešice v předvánoční špičce prošlo denně 180 000 zásilek.

Známky za obyčejná psaní jsou jedny z nejnižších 

SPU Malešice je největší ze současných 11 třídících uzlů pošty v České republice. Vzhledem k tomu, že největší množství zásilek putuje do Prahy a Středočeského kraje, projde touto třídírnou 45 procent veškeré poštovní hmoty v zemi.

Počet listovních zásilek, tedy klasických papírových vánočních přání, s nástupem elektronické komunikace naopak výrazně klesá. Pošta odhaduje meziroční pokles zhruba o 14 procent. Pokles je celoevropský trend. Cena poštovní známky za obyčejné psaní do 20 gramů deset korun v Česku je přitom jedna z nejnižších v Evropě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám