Hlavní obsah

Lufthansa prodá svou ztrátovou divizi vlastníkovi British Airways

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německá letecká společnost Deutsche Lufthansa podepsala závaznou dohodu o prodeji své ztrátové britské pobočky British Midland (BMI) do rukou společnosti IAG, vlastníka britského vlajkového přepravce British Airways. Transakce oceňuje BMI na 172,5 miliónu liber (asi 5,3 miliardy korun), jak uvedla agentura Bloomberg.

Článek

Lufthansa a IAG oznámily předběžnou dohodu o převodu vlastnictví BMI na počátku listopadu. Německá společnost ve čtvrtek uvedla, že chce prodej dokončit v prvním čtvrtletí příštího roku.

IAG v souboji o BMI, která loni prodělal 153 miliónů liber před zdaněním, zvítězila nad konkurenční skupinou Virgin. Spolu s BMI získala 56 cenných příletových a odletových míst na nejrušnějším evropském letišti Heathrow v Londýně, které je plně vytíženo a plány na jeho rozšíření padly.

Expanze na Heathrow

„Koupě BMI poskytuje IAG unikátní příležitost expandovat na Heathrow, jednom z našich klíčových letištních uzlů," uvedl ve sdělení IAG její šéf Willie Walsh. Dodal, že to firmě umožní zprovoznit nové dálkové linky do nejdůležitějších zemí.

IAG je druhým největším evropským leteckým přepravcem po Lufthanse. Kromě British Airways vlastní také španělskou Iberii.

Reklama

Výběr článků

Načítám