Hlavní obsah

Ministři eurozóny finanční trhy příliš neuklidní, myslí si Kalousek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministr financí Miroslav Kalousek neočekává, že na úterním setkání ministrů financí eurozóny dojde k přijetí razantních protikrizových opatření, která by uklidnila finanční trhy. Ministr to řekl na fóru Zlaté koruny.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

„Nejsem velkým optimistou, že odkáže politický establishment eurozóny nabídnout taková opatření, které razantním a důvěryhodným způsobem dokážou uklidnit finanční trhy,“ uvedl Kalousek.

Právě snaha uklidnit trhy a zdolat problémy bude patřit k hlavním otázkám, kterými se ministři budou zabývat. Konkrétně jde například o to, jak posílit „palebnou sílu“ záchranného fondu eurozóny EFSF.

Ta by měla podle dřívějších dohod stoupnout na zhruba bilión eur, jenže zatím je třeba doladit to, jak to provést. Situaci komplikují obavy, že původně slíbené navýšení je poměrně ambiciózní a že by síla fondu mohla být zvýšena o něco méně.

Ministři se také budou zabývat tím, zda uvolnit či neuvolnit další miliardy eur v půjčkách pro Řecko. Jde o osm miliard od eurozóny a Mezinárodního měnového fondu (MMF). Jenže uvolnění této sumy partneři Řecka podmiňují písemnými závazky od tamních politických sil, že budou pokračovat v úsporách a reformách, ať už bude u moci kdokoli z nich. Volby se v Řecku konají příští rok.

Reklama

Výběr článků

Načítám