Hlavní obsah

ČSOB kvůli řeckým odpisům klesl zisk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Československé obchodní bance (ČSOB), která patří k největším tuzemským bankovním skupinám, za tři čtvrtletí roku meziročně klesl čistý zisk kvůli odpisu řeckých dluhopisů o 13 procent na 8,91 miliardy korun. Jednorázové znehodnocení řeckých dluhopisů odebralo podle banky z čistého zisku 1,9 miliardy korun.

Článek

Ve druhém čtvrtletí ČSOB odepsala řecké dluhopisy za 1,306 miliardy korun a ve třetím čtvrtletí pak za další 1,046 miliardy korun. ČSOB drží řecké státní dluhopisy v nominální hodnotě 177 miliónů eur. Jejich účetní hodnota ke konci září činila 2,05 miliardy korun.

ČSOB není jedinou bankou postiženou řeckou krizí. Komerční banka znehodnotila ke konci září řecké dluhopisy za 4,3 miliardy korun, a to na 40 procent jejich původní hodnoty.

Ostatních dluhopisů méně

"ČSOB nemá žádné irské ani portugalské dluhopisy. Účetní hodnota italských dluhopisů v držení ČSOB je 1,83 miliardy korun a u španělských dluhopisů je to 0,58 miliardy korun. Účetní hodnota těchto dluhopisů je blízká skutečné hodnotě," uvedla banka.

Hospodářské výsledky již zveřejnily tři ze čtyř největších bankovních skupin. Česká spořitelna zvýšila za tři čtvrtletí meziročně čistý konsolidovaný zisk o více než 15 procent na 9,56 miliardy korun. Čistý zisk Komerční banky klesl meziročně o 29,3 procenta na 7,041 miliardy korun kvůli odpisu řeckých dluhopisů. Čistý zisk očištěný o vliv snížení hodnoty řeckých vládních dluhopisů naopak stoupl o 5,6 procenta na 10,5 miliardy korun.

Do nečekané ztráty se kvůli Řecku dostala i mateřská KBC. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám