Hlavní obsah

Řecká nezaměstnanost pokořila další rekord, v srpnu dosáhla 18,4 procenta

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

Nezaměstnanost v Řecku se dostala za srpen na rekordních 18,4 procenta oproti červencové hodnotě 16,5 procenta, informovala agentura Reuters. Jihoevropská země se potýká s bolestivými úspornými opatřeními, která požadují zahraniční věřitelé, stejně jako s recesí trvající již čtyři roky.

Foto: John Kolesidis, Reuters

Svítící měsíc nad řeckým Pantheonem v Athénách

Článek

Podle řeckého statistického úřadu ELSTAT vzrostla nezaměstnanost navzdory letní turistické sezóně, kdy je větší počet krátkodobých pracovních příležitostí. Pro srovnání, v loňském srpnu dosahovala nezaměstnanost 12,2 procenta.

Nejvíce postižena je skupina mladých lidí ve věku 15 až 24 let, v níž je bez práce 43,5 procenta lidí. To je dvojnásobek úrovně před třemi lety.

„Rychlost zhoršování na trhu práce překonala i ty nejpesimističtější odhady. Navíc v měsíci, kdy podporu poskytuje cestovní ruch,“ uvedl ekonom Nikos Magginas z Řecké národní banky s tím, že jen velmi těžko se v posledním čtvrtletí dostane nezaměstnanost pod 18 procent.

Recese čtvrtý rok v řadě

Řecká ekonomika letos klesá čtvrtý rok v řadě. Očekává se meziroční propad o 5,5 procenta. Evropská unie a Mezinárodní měnový fond nepředpokládají zotavení minimálně do roku 2013.

Průměrná míra nezaměstnanosti v 17členné eurozóně očištěná od sezónních vlivů dosáhla v srpnu 10,1 procenta. V Česku činila nezaměstnanost za říjen podle statistik ministerstva práce a sociálních věcí 7,9 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám