Hlavní obsah

Panika na trzích, Itálie si půjčuje za nejvyšší úrok v historii eura

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Úroky u italských dluhopisů dosáhly největší hodnoty v historii. Odrážejí tak obavy ohledně značné politické nejistoty, která v zemi na Apeninském poloostrově panuje. Uvedl to server BBC.

Foto: Aly Song, Reuters

Článek

Výnos z desetiletých italských dluhopisů vzrostl z 6,37 procenta na 6,64 procenta, což je maximum v „eurové éře“. V reálu to znamená, že za prodej desetiletých dluhopisů zaplatí o 6,64 procenta více, než kolik si půjčila. Stoupl rovněž výnos z italských ročních dluhopisů, konkrétně z páteční hodnoty 5,5 procenta na pondělních 6,3 procenta. Pro srovnání, výnos z ročních německých dluhopisů činí 0,26 procenta.

Podle jednotlivých analytiků by se třetí největší ekonomika eurozóny po Německu a Francii mohla stát další obětí dluhové krize. Na tuto skutečnost reagují jednotlivé evropské akciové trhy. „Evropská centrální banka, která zůstala jediným vážným zájemcem o italské vládní dluhopisy, přitom dala najevo, že pokud Itálie nedodrží naplánovanou fiskální restrikci, může od dalšího nakupování upustit,“ upozornil analytik Jan Čermák z ČSOB.

Udrží se Berlusconi? Papandreu končí

Nejasná je dosud v této souvislosti i rezignace italského premiéra Silvia Berlusconiho. Objevily se sice zprávy, že by mohl odstoupit „během několika hodin,“ on sám však tyto informace podle agentury ANSA popřel.

Obavy z Itálie tak alespoň momentálně zastiňují vývoj v Řecku, kde se premiér Jorgos Papandreu dohodl s opozicí na vytvoření nové koaliční vlády a přijmutí další finanční pomoci osmi miliard eur z obřího záchranného balíku ve výši 120 miliard eur, který Řecku přiklepla Evropa v loňském roce. Papandreu by se měl následně premiérského postu vzdát. To zvedlo náladu na aténské burze, kde posiloval hlavně bankovní sektor.

Minulý týden se lídři skupiny zemí G20 dohodli ve francouzském letovisku Cannes na navýšení finančních prostředků pro Mezinárodní měnový fond. Podrobnější plán na záchranu eurozóny nicméně nepředstavili, což klid na finanční trhy rovněž nepřináší.

Reklama

Výběr článků

Načítám