Hlavní obsah

Britský podnikatel nabízí milióny za plán, jak nejlépe opustit eurozónu

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Významný britský podnikatel Simon Wolfson nabízí odměnu ve výši 250 000 liber (téměř 7,2 miliónu korun) pro toho ekonoma, který navrhne nejlepší plán pro vystoupení jednotlivých zemí z eurozóny. Informaci přinesla agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Wolfson působí jako výkonný ředitel britského oděvního řetězce Next a patří rovněž k prominentním stoupencům Konzervativní strany. Své místo má i v horní komoře tamního parlamentu.

„Budoucnost světové ekonomiky bude do značné míry záviset na tom, co se stane v příštích několika letech v Evropě,“ uvedl Wolfson, který prý spolu s většinou dalších evropských podnikatelů doufá, že se eurozóna stabilizuje. „V případě, že by k tomu však nedošlo, se Evropa nesmí dostat do politického vakua,“ dodal Wolfson.

Podle něj má tak vypsaná cena motivovat „nejbrilantnější ekonomické mozky“, aby pomohly najít východisko ze současného „finančního chaosu, který ničí lidem úspory, pracovní místa i sociální soudržnost“.

Nejvyšší odměna hned po Nobelovce

Kandidáti mají čas své návrhy předložit do konce ledna příštího roku. Získaná finanční odměna je po Nobelově ceně nejvyšší. Za tímto účelem se ustanoví ekonomická porota z institutu strategických studií Policy Exchange.

Británie je členem Evropské unie, ovšem nespadá do sedmnáctičlenné skupiny zemí platících eurem. Její ekonomika nicméně úzce souvisí s osudem jednotné evropské měny.

Reklama

Výběr článků

Načítám