Hlavní obsah

Další boj s dluhovou krizí je na vládách, říká šéf ECB Trichet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Evropská centrální banka (ECB) již dosáhla hranice toho, co může udělat pro podporu finančních trhů. Další boj s dluhovou krizí je nyní na vládách. Uvedl to v rozhovoru pro list Financial Times prezident ECB Jean-Claude Trichet.

Článek

Komentář Tricheta přichází poté, co někteří další členové banky naznačili, že se obávají propadu eurozóny zpět do recese. Podle některých analytiků by tak ECB na svém příštím zasedání mohla jednat o snížení úrokových sazeb.

Trichet řekl, že ECB již udělala vše, co mohla, a závěrečný krok, který má zajistit další růst, je nyní na vládách. „Učinit cokoli, co by zprostilo vlády jejich zodpovědnosti, by byl recept na prohru,“ řekl.

Řecko jako „zvláštní případ“

Měnový výbor ECB minulý týden nechal úrokové sazby beze změny na 1,5 procenta. Někteří bankéři již vyzvali ke snížení úroků, protože rostou signály dalšího zpomalování ekonomiky regionu a trhy se bojí krachu Řecka.

Trichet listu řekl, že Řecko, kterému se podařilo úspěšně přesvědčit investory o zásadním snížení hodnoty jejich dluhopisů, je „zvláštní případ“. Všechny ostatní země podle něj budou schopné splnit veškeré své finanční závazky.

Reklama

Výběr článků

Načítám