Hlavní obsah

Vláda má tah na branku, je přesvědčen Nečas

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Současná vláda má podle jejího předsedy Petra Nečase (ODS) tah na branku, přesto se všechno nedělá perfektně a občas se objeví chyby. Nečas to uvedl v neděli v diskuzním pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Článek

Jak Nečas připomněl, vláda za rok a čtvrt splnila více než 40 procent z jejího reformního úsilí. Kabinet prosadil více než 134 zákonů minimálně v prvním čtení. Do sbírky zákonů pak přibylo téměř 80 zákonů.

„Rozhodně dominuje kvalita nad kvantitou,“ připomněl Nečas s tím, že souhlasí s přirovnáním fungování vlády s ruským vozem Lada Niva. Na první pohled vypadá hrozně, ale svůj účel plní.

Podle Nečase se musí zlepšit komunikace a zejména vysvětlování reforem. „Hlavní komunikační kampaň začne, až budou základní reformy definitivně hotové,“ sdělil Nečas. To by mělo být v průběhu letošního podzimu. Nečas doufá, že i prezident Václav Klaus chápe, že Česko potřebuje hluboké reformní změny, pokud půjde o jejich připomínkování.

Důchody porostou méně

Pokud jde o důchody, ty porostou méně, přibližně o 1,6 procenta. Důvodem je podle Nečase nižší inflace i nižší růst mezd, než se předpokládalo dříve. Mimořádná valorizace je teoreticky možná, ale premiér ji nepředpokládá.

„Nemohu vyloučit, že v příštím roce dojde k propadu příjmů o 12 miliard,“ připustil Nečas. Jedním dechem však dodal, že česká vláda má důvěru mezinárodních ekonomických kruhů. Tomu odpovídá i nedávné udělení lepšího ratingu České republice. Podle ekonoma a člena Národní ekonomické rady vlády Miroslava Zámečníka bude muset být rozpočet korigován.

Reklama

Výběr článků

Načítám