Hlavní obsah

Spotřeba benzínu klesá, lidé tankují méně a mají úspornější auta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prodejci benzínu se potýkají se stále klesající poptávkou po jejich surovině. Lidé reagují na stále dražší benzín a naftu a kupují pohonných hmot méně, velkou roli hraje i stále větší zastoupení aut s nižší spotřebou, případně s dieselovými motory.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Prodejci pohonných hmot v pololetí prodali o 1,15 miliardy litrů benzínu, což je o pět procent méně než za pololetí loňského roku. Spotřeba nafty meziročně stagnovala na 2,23 miliardy litrů. Vyplývá to z údajů České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu (ČAPPO).

Pokles spotřeby benzinu je pravidelným jevem zhruba od roku 2005. "Poptávka po benzinech klesá. Svůj vliv má vysoká cenová hladina benzinů na trhu a obměna vozového parku směrem k moderním dieselovým motorům," uvedl zástupce ČAPPO Václav Loula. Podle něj by za celý rok mohla spotřeba klesnout až o osm procent.

Domácnosti jsou navíc v nakládání s penězi více obezřetné a šetří na všem zbytném, leckdy tedy i na pohonných hmotách.

Stagnace spotřeby nafty podle Louly souvisí s vyšší spotřební daní od loňského roku, která způsobila přesměrování velké části mezinárodní kamionové dopravy do okolních zemí. Spotřebu nafty provází pokles či stagnace od roku 2007, do té doby rostla spotřeba podporovaná růstem ekonomiky každoročně o pět až šest procent.

Ceny benzínu se v poslední době drží vysoko nad 30 korunami za litr, i když v posledních týdnech spíše klesají. Minulý týden se litr Naturalu 95 prodával v průměru 34,16 koruny, litr nafty za 33,71 koruny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám