Hlavní obsah

Zahraničnímu obchodu se dařilo, přebytek vzrostl

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zahraniční obchod skončil v červenci přebytkem 14 miliard korun, což je meziročně o 10,8 miliardy korun více. Vývoz se meziročně zvýšil o 9,3 procenta a dovoz o čtyři procenta. Červencová obchodní bilance je nepřetržitě kladná od roku 2008, uvedl Český statistický úřad.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Červencový zahraniční obchod překvapil přebytkem ve výši 14 miliard korun, čímž překonal i ta nejoptimističtější očekávání,“ připomněl analytik Miroslav Frayer z Komerční banky.

Čísla tak na první pohled vypadají pozitivně, nicméně zveřejněná průmyslová výroba naznačuje poměrně znatelné zpomalení, což se v následujících měsících promítne podle Frayera i do statistik zahraničního obchodu.

Zahraniční obchod vloni vykázal přebytek 121,6 miliardy korun. „Letos by to mělo být ještě více, jelikož kladná bilance zahraničního obchodu by měla dosáhnout 149 miliardy korun,“ nastínil Frayer s tím, že pozitivně by měly působit nižší dovozy solárních panelů.

Reklama

Výběr článků

Načítám