Hlavní obsah

Německá ekonomika poroste o dvě procenta, tvrdí analýza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín
Aktualizováno

Německá ekonomika vzroste v roce 2012 o zhruba dvě procenta. Uvádí to podle vydání magazínu Der Spiegel interní analýza německého ministerstva financí. Největší ekonomika Evropské unie tak počítá pro rok 2012 i přes stávající finanční problémy s mírně vyšším růstem než na počátku letošního roku, kdy ho odhadovala na 1,8 procenta.

Článek

„V roce 2012 by mohl konjunkturní růst Německa pokračovat,“ píše se podle časopisu v neveřejné zprávě. Jeho motorem by podle ní měla být domácí poptávka. „Především soukromé konzumní výdaje by mohly citelně přispět k celkovému hospodářskému růstu,“ konstatuje ministerstvo v analýze.

Růst německé ekonomiky v posledních měsících přitom výrazně zpomalil. Ve druhém čtvrtletí stoupla pouze o 0,1 procenta proti předchozím třem měsícům, kdy vzrostla o 1,3 procenta. Podle autorů zprávy tak zůstala značně za očekáváním. Překvapila je prý zejména slabá domácí poptávka ve druhém kvartálu.

Růst Německa dobrý i pro Česko

Pro letošní rok jsou tak podle ministerstva „přírůstky HDP výrazně nad tři procenta nepravděpodobné“. Mnoho německých ekonomických institutů a bank také už snížilo své odhady růstu německého hospodářství z původních asi 3,5 procent na současná tři procenta. S podobným růstem v roce 2011 počítá i německý ministr financí Wolfgang Schäuble.

Loni největší evropská ekonomika vzrostla o 3,7 procenta. Na vývoji německého hospodářství je z velké části závislé i Česko.

Česká ekonomika rostla ve druhém čtvrtletí podle předběžných dat meziročně o 2,4 procenta a mezičtvrtletně o 0,2 procenta. Podle posledních makroekonomických odhadů ministerstva financí by tuzemská ekonomika měla v tomto i v příštím roce růst o 2,5 procenta.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám