Hlavní obsah

Jeden nezaměstnaný přijde stát téměř na 110 000 korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Nezaměstnaný člověk stojí státní rozpočet v průměru 109 625 korun. Jde o sumu, kterou lidé dostanou během pěti měsíců, což je doba, po kterou jsou lidé nejčastěji bez práce. To představuje celkové roční náklady ve výši desítek miliard korun. Vyplývá to ze studie pražské vysoké školy Unicorn College.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Ilustrační foto

Článek

V roce 2009 podle studie stáli nezaměstnaní český státní rozpočet přes 76 miliard korun, což představovalo asi 6,5 procenta celkových výdajů rozpočtu.

Hlavní část nákladů tvoří podpora v nezaměstnanosti a ušlý výběr sociálního a zdravotního pojištění. Studie počítá také se sníženými výdaji nezaměstnaných, které vedou k nižšímu výběru přímých a nepřímých daní.

Pro účely studie bylo počítáno se statisticky typickým nezaměstnaným, který je mladší 40 let, má základní či střední vzdělání bez maturity a doba, po kterou je bez práce, se obvykle pohybuje kolem pěti měsíců.

Pracovní místa pro dlouhodobě nezaměstnané

Z analýzy vyplývá, že se státu vyplatí podporovat tvorbu pracovních míst pro dlouhodobě nezaměstnané a osoby se zdravotním nebo sociálním znevýhodněním, a to prostřednictvím podpory integračních sociálních podniků.

„V okamžiku, kdy se tyto osoby pohybují mimo trh práce, nejen že nedochází k tvorbě hodnot, avšak vyvolávají náklady nezaměstnanosti zatěžující veřejné rozpočty. Tyto náklady výrazně převyšují výdaje spojené s podporou vzniku pracovních míst,“ uvádí studie.

Reklama

Výběr článků

Načítám