Hlavní obsah

Prezident agentury S&P ve funkci končí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident ratingové agentury Standard & Poor's Deven Sharma (55) oznámil svou rezignaci. Stalo se tak krátce poté, co agentura zhoršila úvěrový rating Spojených států, čímž si vysloužila ostrou kritiku ze strany amerických úřadů. Jeho nástupcem se má stát příští měsíc finanční ředitel Citibank Douglas Peterson(53).

Foto: ČTK

Deven Sharma

Článek

Podle webu listu Wall Street Journal agentura upozornila, že rozhodnutí jejího dosavadního prezidenta, který je ve funkci od roku 2007, se snížením ratingu nesouvisí.

Vedení S přitom od počátku letošního srpna čelilo ostré kritice ze strany představitelů americké vlády. Důvodem bylo snížení úvěrového hodnocení USA na úroveň AA. Spojené státy tak poprvé v historii přišly o nejvyšší možný úvěrový rating AAA, což vedlo k prudkému poklesu na světových akciových trzích.

Někteří zastánci snížení ratingu však tvrdí, že agentura postupovala zodpovědně vzhledem k rostoucímu zadlužení USA a neschopnosti politiků přijít s dlouhodobým řešením tohoto problému.

Konkurenční ratingové agentury Moody's Investors Service a Fitch Ratings tento měsíc potvrdily úvěrový rating Spojených států na nejvyšším možném stupni.

Ratingové agentury jsou častým terčem kritiky

Agentura S je součástí společnosti McGraw-Hill Companies. Někteří akcionáři se nyní snaží přimět vedení McGraw-Hill k restrukturalizaci aktivit, jež by mohla zahrnovat i osamostatnění S.

Přední ratingové agentury Fitch, Moody's a S se od vypuknutí světové finanční krize opakovaně stávají terčem kritiky. Agentury totiž udělily vysoké hodnocení finančním produktům, které se později projevily jako spouštěče rozsáhlých turbulencí na finančních trzích. V poslední době je jim také vyčítáno, že vyostřily dluhovou krizi v eurozóně tím, že prudce snížily úvěrová hodnocení některých problémových evropských zemí.

Reklama

Výběr článků

Načítám