Hlavní obsah

Nekontrolovaný rozvoj bioplynu zdraží elektřinu, varuje ministr Kocourek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Nekontrolovaný rozvoj bioplynových stanic přinese zdražení elektřiny. Od příštího roku by elektřina kvůli bioplynu mohla zdražit pro domácnosti o 1,7 procenta a pro velkoodběratele o 2,5 procenta. Uvedl to ministr obchodu a průmyslu Martin Kocourek (ODS).

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek (ODS)

Článek

Ministerstvo zemědělství se na konci července rozhodlo zastavit dotace pro výstavbu bioplynových stanic. Jako důvod uvedlo obavy před nekontrolovatelným růstem podpory bioplynu, který by mohl způsobit stejné problémy jako loni fotovoltaika.

"V důsledku nekontrolovatelného spouštění bioplynových stanic by podle našich predikcí došlo ke zvýšení dodatečných nákladů na megawatthodinu elektřiny o 66 korun," uvedl Kocourek. Tím by se podle něj dodatečné náklady na podporu bioplynových stanic v příštím roce zvedly proti původním předpokladům o 4,6 miliardy korun.

Proti zrušení dotací na výstavbu bioplynových stanic protestují zejména zemědělci, podle nichž jsou přínosné pro celý venkov.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám