Hlavní obsah

Kvůli útlumu ekonomiky může poptávka po ropě výrazně klesnout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Růst světové poptávky po ropě se může příští rok při výraznějším útlumu ekonomiky zpomalit až na téměř třetinu aktuálně předpokládaného tempa. Ve středu to uvedla agentura Reuters s odkazem na předpověď Mezinárodní agentury pro energii (IEA).

Článek

IEA s ohledem na nynější nepříznivé signály ekonomického vývoje začala zvažovat alternativní scénář, kdy by globální ekonomika v příštím roce zpomalila růst na tři procenta ve srovnání s tempem 4,5 procenta, které ve své poslední prognóze odhadl Mezinárodní měnový fond.

V takovém případě by se růst globální poptávky po ropě v roce 2012 zpomalil na pouhých 600 000 barelů denně, což by bylo podle agentury Reuters nejméně za řadu let.

IEA zatím pro příští rok odhaduje růst poptávky na 1,61 miliónu barelů za den a ve středeční prognóze jej zvýšila o 70 000 barelů. Předpokládá, že kvůli výpadku tamních jaderných elektráren v důsledku březnového zemětřesení se zvýší poptávka Japonska.

Pro letošní rok IEA odhaduje růst poptávky o 1,2 miliónu barelů denně. Ve středu jej agentura kvůli vysokým cenám ropy a zpomalování hospodářského růstu snížila o 60 000 barelů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám