Hlavní obsah

Výdajové paušály zůstanou stejné, potvrdil Nečas

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Výdajové paušály pro živnostníky a drobné podnikatele se snižovat nebudou. Pro Českou televizi to ve středu před jednáním vlády uvedl premiér Petr Nečas (ODS).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS)

Článek

"Jsou to pouze úvahy. Vláda se touto myšlenkou nezabývala. V programovém prohlášení vlády je jasně napsáno, že celková odvodová zátěž osob samostatně výdělečně činných se nezvýší," řekl Nečas.

Premiérovo prohlášení je reakcí na snahu ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) srazit výdajové paušály, jimiž si živnostníci a osoby výdělečně činné (OSVČ) mohou snižovat daňový základ, a tedy i samotnou výši daně. Tento krok Kalousek koncem července připustil.

Řemeslníci a zemědělci si mohou odečíst 80 procent

„Můžeme mít tři pásma nebo dvě pásma, to je věcí dohody. Podstatné je, aby výdajové paušály odrážely skutečné náklady podnikatelů a nebyly nástrojem ke snižování daňové povinnosti,“ uvedl v rozhovoru pro Lidové noviny Kalousek. Ministr nicméně odmítl spekulace o tom, že výdajové paušály budou nově nastaveny v jednotné výši 20 procent.

„Můj návrh je snížit paušály na 20 procent pro osoby samostatně výdělečně činné, které se živí mozkem, počítačem a tužkou, 40 procent pro řemeslníky, třeba pro instalatéry či malíře pokojů a 50 procent pro živnostníky v zemědělství a prvovýrobě,“ sdělil v rozhovoru ministr.

V současné době si nejvíce mohou obecně odečíst řemeslníci a zemědělci - 80 procent, následují ostatní živnostníci - 60 procent, a další povolání typu daňových poradců, auditorů či tlumočníků - 40 procent. Na příjmy z pronájmu pak lze uplatnit výdajový paušál 30 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám