Hlavní obsah

Déšť komplikuje letošní sklizeň

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Deštivé počasí značně komplikuje život zemědělcům a stále oddaluje dokončení sklizně ozimého ječmene a plné rozběhnutí sklizně ostatních obilovin. Uvedla to Eugenie Línková z Agrární komory ČR.

Foto: Laszlo Balogh, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Ke 2. srpnu bylo sklizeno 17 % obilovin celkem, v roce 2010 to bylo 16 %, v roce 2009 pak 30 % a v roce 2008 dokonce 43 %,“ připomněla Línková s tím, že přírůstek za poslední týden je pouze 6 % z celkové sklizňové plochy.

V některých krajích se sklizeň prakticky zastavila. Na Vysočině od 26. července přibylo pouze 87 hektarů obilovin a 78 hektarů řepky, v okrese Opava je sklizeno pouze 2,4 % obilovin a 7 % řepky. "Po prudkých deštích se navíc zvyšuje polehlost porostů s významným ohrožením kvality," varuje Línková.

Nejdále žně zatím pokročily v Jihomoravském, Královéhradeckém a Středočeském kraji, stejně jako v okolí Prahy.

U řepky situace příznivější

Pokud jde o řepku, zde je situace lepší. Do konce července bylo posečeno přibližně 50 % ploch, nejhůř se zatím situace jeví ve východních Čechách a na celé Moravě, kde je posekáno 15 až 25 % ploch.

„Vzhledem k vysokým srážkám v minulém týdnu semeno řepky začíná porůstat, na Moravě dochází k ztrátám a snížení výnosu i kvality,“ informovala Línková.

Aktuální informace o sklizni řepky v Evropské unii (EU) potvrzují letos očekávaný propad produkce řepky na 18,88 miliónu tun, když loni to bylo 20,58 miliónu tun.

„EU předpokládá rekordní import řepky z Austrálie a Ukrajiny pro pokrytí svých zpracovatelských potřeb, ale Ukrajina v nedávné době snížila odhad letošní produkce o 400 000 tun na 1,43 miliónu tun,“ doplnila Línková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám