Hlavní obsah

Piloti ČSA zahájí protesty hned po první výpovědi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V případě předání první výpovědi některému z pilotů Českých aerolinií (ČSA) zahájí České sdružení dopravních pilotů (CZALPA) ihned protestní akci, která bude mít za následek zpožďování letů. Na úterní tiskové konferenci to sdělil prezident CZALPA Filip Gaspar.

Článek

Protest proti záměrům vedení ČSA bude podle něj veden formou striktního dodržování předpisů a zákoníku práce, později ale není vyloučena ani stávka.

„Piloti chodí do práce o desítky minut dříve, aby stihli všechny nezbytnosti na přípravu letu. Rovněž se obvykle během svých směn vzdávají přestávek na jídlo, a s tím bude po vyhlášení protestu konec,“ uvedl Gaspar.

Propouštět se má v srpnu

Jak už Právo informovalo, pilotům vadí chystané další propouštění, které jde nad rámec vládou schválené restrukturalizace této letecké společnosti. Nová vlna propouštění má nastat už v srpnu.

Přesný počet zaměstnanců, jichž se to dotkne, CZALPA nezná, protože to s ní nebylo detailně projednáno. Gaspar ale odhaduje, že propuštěno bude až 70 pilotů z nynějších 350.

Podle vedení ČSA však piloti žádný objektivní důvod k protestní akci nemají. „Odmítáme manipulativní nařčení CZALPA, která jsou jen záminkou k vyvolání konfliktu a podle všeho jsou za nimi partikulární osobní zájmy jednotlivců,“ prohlásila mluvčí ČSA Hana Hejsková.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám