Hlavní obsah

Evropská komise spustila vyšetřování ČEZu kvůli omezování konkurence

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Evropská komise (EK) zahájila vyšetřování české energetické společnosti ČEZ kvůli podezření z omezování rivalů na českém velkoobchodním trhu s elektřinou. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Petr Horník, Právo

Pražské ústředí společnosti ČEZ

Článek

„Komise má obavy, že chování ČEZu, konkrétně hromadění kapacity přenosové sítě, může mít za následek zamezení vstupu konkurence na českém velkoobchodním trhu s elektřinou,“ uvádí se v prohlášení EK s tím, že zahájení neznamená, že existují důkazy o porušení předpisů. „Znamená to pouze, že EK bude tuto věc šetřit přednostně,“ dodává se v prohlášení.

„Pracovnímu týmu komise jsme za poslední měsíce v mnoha ohledech dokázali, že není důvod nás z čehokoliv podezírat,“ uvedla už dříve pro Novinky mluvčí společnosti ČEZ Eva Nováková s tím, že případné zahájení formálního správního řízení neznamená automaticky obvinění z protisoutěžního jednání, ale prostor pro další podrobnější rozbor celé situace.

ČEZ si údajně u správce českých přenosových sítí ČEPS rezervoval tak velkou kapacitu pro připojení vlastních elektráren, že jiné projekty neměly šanci získat povolení ČEPS na připojení. Tento postup vadil především těžební společnosti Pavla Tykače Czech Coal, která má projekt na výstavbu uhelné elektrárny v lokalitě severočeských Počerad.

Razie už dříve

EK v roce 2009 provedla razii i u společnosti Energetický a průmyslový holding, která patří finanční skupině J Podle zdrojů Reuters ovšem tato firma nebude terčem nového vyšetřování.

Pokud by Brusel shledal českou firmou vinou, hrozila by jí pokuta v řádu desítek miliard korun, případně prodej části majetku, připomíná ČTK.

Reklama

Výběr článků

Načítám