Hlavní obsah

Praha je pro cizince 47. nejdražším městem na světě

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Nejdražším městem na světě je pro cizince angolská Luanda, naopak nejlevnějším pákistánské Karáčí. Česká metropole skončila mezi zkoumanými 214 městy z pěti kontinentů na 47. místě, což odpovídá umístění z loňska. Výsledky přinesla studie Cost of Living Survey poradenské společnosti Mercer.

Foto: Profimedia.cz

Praha v průzkumu skončila na 47. místě.

Článek

Oproti minulému roku se neměnila pořadí ani na druhém a třetím místě, kde se umístilo japonské Tokio a Ndjamena v Čadu. Obecně se tak dá říct, že první desítku ovládla města z Afriky, Evropy a Asie. Jak vyplývá ze studie, rozdíl životních nákladů mezi nejdražším a nejlevnějším městem činí více než trojnásobek.

„Nedávné události ve světě, včetně přírodních katastrof a politických otřesů, ovlivnily pořadí v mnoha regionech," uvádí se v průzkumu s tím, že příčinou byly výkyvy kurzů měn, inflace nákladů na zboží a služby i kolísavé náklady na ubytování.

Průzkum se zaměřil na životní náklady v jednotlivých městech a poměřoval přes 200 položek, kam spadá například bydlení, doprava, jídlo, ošacení, potřeby pro domácnost či zábava.

Pařížská se s Londýnem rovnat nemůže

Pronájem na nejluxusnější ulici v Praze, na Pařížské, vychází podle realitní poradenské společnosti Jones Lang LaSalle, jež výpočet zveřejnila ve středu, v průměru na 1200 eur, tedy 292 tisíc korun na metr čtvereční. Proti Londýnu, Paříži či Moskvě je to však stále asi šestkrát méně.

Počtem luxusních značek je Pařížská je na úrovni Vídně nebo Amsterodamu. V ulici se nachází 28 prodejců těchto značek, zatímco například v nejluxusnější ulici v Paříži je to 154.

Nejdražší města světa
pořadí v roce 2011 (v roce 2010)město (země)
1. (1.)Luanda (Angola)
2. (2.)Tokio (Japonsko)
3. (3.)Ndjamena (Čad)
4. (4.)Moskva (Rusko)
5. (5.)Ženeva (Švýcarsko)
6. (6.)Ósaka (Japonsko)
7. (8.)Curych (Švýcarsko)
8. (11.)Singapur (Singapur)
9. (8.)Hongkong (Čína)
10. (21.)Sao Paulo (Brazílie)
47. (47.)Praha (Česko)
57 (37.)Bratislava (Slovensko)
Zdroj: Mercer

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám