Hlavní obsah

Mezinárodní měnový fond poprvé povede žena

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Mezinárodní měnový fond poprvé povede žena. Do jeho čela byla v úterý zvolena bývalá francouzská ministryně financí Christine Lagardeová.

Článek

Pětapadesátiletá Lagardeová v čele MMF nahradí svého krajana Dominiqua Strausse-Kahna, jenž v květnu na funkci rezignoval kvůli žalobě, kterou proti němu vznesla pokojská z newyorského hotelu. Žena tvrdí, že na ni Strauss-Kahn sexuálně zaútočil.

Christine Lagardeová byla zvolena krátce poté, co získala podporu USA a Ruska. Podpořila ji i Čína a Brazílie. Funkce se ujme příští úterý na pět let.

Lagardeová je původně právničkou, před nástupem do vlády francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho v roce 2007 vedla mezinárodní firmu Baker & McKenzie se sídlem ve Spojených státech.

Christine Lagardeová
Narodila se jako Christine Madeleine Odette Lallouetteová v Paříži 1. ledna 1956 do rodiny univerzitního profesora. Od mládí se věnovala závodně plavání - v 15 letech se stala mistryní Francie v synchronizovaném plavání.
V roce 1974 získala stipendium do USA, kde pracovala jako stážista u kongresmana Williama Cohena. Poté na prestižní Pařížské univerzitě a elitní vysoké škole pro správní úředníky (ENA) vystudovala práva a politologii.
Kariéru udělala ve firmě Baker & McKenzie, kam nastoupila v roce 1981. Přes vedoucí pařížské pobočky tohoto právního giganta se vypracovala až na vrchol - do chicagského ústředí firmy, kde se v roce 1999 stala jako první žena prezidentkou výkonného výboru a od roku 2004 šéfovala výboru pro globální strategii firmy.
Jako ministryně financí si získala velký mezinárodní kredit. V roce 2008 ji magazín Forbes zařadil na 14. místo mezi nejmocnějšími ženami světa a v roce 2009 byla podle Financial Times nejlepším ministrem financí v eurozóně.
zdroj: ČTK

Reklama

Související články

Souboj o post šéfa MMF finišuje

Závod, v němž se vítěz stává šéfem Mezinárodního měnového fondu (MMF), se dostal do cílové rovinky. Oba kandidáti, guvernér mexické centrální banky Agustín...

Výběr článků

Načítám