Hlavní obsah

Šéf izraelské centrální banky nemůže kandidovat do čela MMF kvůli věku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington/Jeruzalém

Vedení Mezinárodního měnového fondu (MMF) vyřadilo sedmašedesátiletého šéfa izraelské centrální banky Stanleyho Fischera kvůli jeho věku z boje o funkci šéfa klíčové globální finanční instituce. Překvapivý krok výkonné rady fondu dál zvýšil šance francouzské ministryně financí Christine Lagardeové (55), jak uvedla agentura Reuters.

Foto: Toshiyuki Aizawa, Reuters

Šéf izraelské centrální banky Stanley Fischer

Článek

Čtyřiadvacetičlenná výkonná rada v noci na úterý odmítla změnit věkový limit 65 let, který pro kandidáta na nového výkonného ředitele stanovila. Činitelé fondu podle agentury Reuters uvedli, že změna pravidel kvůli Fischerovi by vyžadovala opětné otevření výběrového procesu.

Fischer vyjádřil nad rozhodnutím politování a označil věkový limit za "v této chvíli irelevantní". Právě Fischera většina ekonomů dotázaných agenturou Reuters považovala za profesionálně nejvhodnějšího kandidáta na šéfa MMF. Politické aspekty však hrály proti němu, především proto, že kromě izraelského občanství má i americký pas.

Francie se utká s Mexikem

Vedle odporu arabských zemí by jeho kandidatura zkomplikovala pozici Washingtonu. USA mají s Evropou od vzniku globálních finančních institucí nepsanou dohodu, že Američané řídí Světovou banku, zatímco Evropané mají nárok na šéfování MMF. Washington se zatím k žádnému kandidátovi nepřiklonil.

Vedení MMF později potvrdilo, že do užšího kola výběrového řízení postupují Lagardeová a guvernér mexické centrální banky Agustín Carstens (53). Proces výběru by měl být dokončen do 30. června.

Reklama

Výběr článků

Načítám