Hlavní obsah

Nezaměstnanost dále klesá, dostala se pod půlmiliónovou hranici

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Nezaměstnanost v Česku už pátý měsíc klesá, ta květnová se oproti dubnu snížila o 0,4 procentního bodu na 8,2 procenta. Uvedlo to ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV). O práci se ke konci května ucházelo 489 956 lidí.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Nezaměstnanost v Česku se dostala pod půlmiliónovou hranici.

Článek

„Výsledek odpovídá očekávání trhu,“ sdělil analytik společnosti Citfin Tomáš Volf. Snižující se počet lidí bez práce je podle Volfa dobrou zprávou pro českou ekonomiku. „Bez nižší nezaměstnanosti se nemůžeme podívat na vyšší tempo ekonomického růstu,“ připomněl.

Za sníženou nezaměstnaností se nachází podle analytika společnosti Home Credit Michala Kozuba pokračující sezónní práce v zemědělství, daří se i průmyslu, který úspěšně vytváří a obsazuje pracovní místa. Pro srovnání, loni v květnu činila nezaměstnanost 8,7 %.

Stavebnictví kazí profil

„Naopak situace ve stavebnictví nenahrává tvorbě sezónních pracovních míst v takové míře, jako tomu bylo v minulých letech,“ informuje analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta.

Podle informací MPSV klesla nezaměstnanost v porovnání s dubnem ve všech 77 okresech, nejvíce to bylo v Pelhřimově (o 13,9 %), v Prachaticích (o 11,5 %) a Písku (11,2 %). Nejvyšší míra nezaměstnanosti byla zaregistrována v okresech Most (16 %), Bruntál (15 %) a Jeseník (14,6 %), nejnižší naopak v okresech Praha-východ (3,6 %), Praha-západ (3,8 %) a Praha (3,9 %).

Více volných pracovních míst

Počet volných pracovních míst vzrostl na 37 649, což je nejlepší číslo od září 2009. Tento údaj hovoří o schopnosti ekonomiky vytvářet pracovní příležitosti.

„Jakékoli problémy z Německa však mohou udělat dalšímu klesání nezaměstnanosti v ČR přítrž,“ je přesvědčen Volf, který předpokládá, že v dalších měsících sice půjde ještě počet lidí bez práce dolů, ale už se nebude jednat o takové skoky, na které jsme byli zvyklí v prvních pěti měsících roku. „Koncem roku čekáme návrat nezaměstnanosti k 8,5 %,“ dodal Volf.

Reklama

Výběr článků

Načítám