Hlavní obsah

Pokuta pro drůbežárny za kartel platí, potvrdil antimonopolní úřad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj potvrdil pokutu sedmi drůbežářským firmám za kartel. Firmy mají zaplatit celkem 14,237 miliónu korun.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

O případu rozhodoval předseda ÚOHS podruhé. Poprvé pokutu vyměřil v roce 2008.

Aktuální sankce je o několik desítek tisíc korun vyšší. ÚOHS nyní deklaroval úmyslné porušení zákona i u Zemědělského družstva Petřín, dříve chování firmy považoval za nedbalostní. Vyplývá to z tiskové zprávy, kterou ve středu zveřejnil ÚOHS.

Podniky, které měly v době uzavření dohody na českém trhu asi šestinový podíl a ročně vyprodukovaly 50 000 kilogramů drůbežího masa, se dle úřadu v prosinci 2006 dohodly na postupu vůči odběratelům a dohodu převedly do praxe. Od odběratelů chtěly, aby dávali za kilogram masa víc než tehdejších 19 Kč a vyzvaly ostatní chovatele, aby přestali dodávat na český trh, pokud budou dostávat méně než 20 Kč.

Agrodružstvo Jevišovice má za kartel zaplatit 8,25 miliónu Kč, Sušárna Pohořelice 3,53 miliónu Kč. Zbývajících pět firem – Agroprodukt, Zemědělské družstvo Roštýn, Zemědělské družstvo Petřín, Karlov a ZEVA Chlístovice dostaly pokuty v řádu stovek tisíc korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám