Hlavní obsah

S přijetím eura nepospícháme, ale jednou to přijde, říká Polsko

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Astana

Polsko nepospíchá s přijetím společné evropské měny, přesto jednou přijde doba, kdy bude euro zavedené. Uvedl to guvernér polské centrální banky Marek Belka na výročním zasedání Evropské banky pro obnovu a rozvoj v kazašském hlavním městě Astaně.

Foto: Pichi Chuang, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Pro zemi jako je Polsko, není únosné, aby zůstala napořád mimo eurozónu,“ cituje Belku agentura Bloomberg.

Původní plány hovořily o polském vstupu do eurozóny v roce 2012, což se však kvůli vysokým rozpočtovým deficitům a veřejným dluhům v eurozóně odkládá.

„Bezprostřední přínos pro přijetí eura se zmenšuje,“ dodal devětapadesátiletý bankéř s tím, že globální ekonomická krize vychýlila rovnováhu mezi náklady a přínosy v souvislosti se zavedením evropské měny.

Polský rozpočtový deficit dosáhl téměř osmi procent hrubého domácího produktu, což je výrazně víc než tříprocentní hranice požadovaná Evropskou unií.

Rovněž Česká republika s přijetím eura nepospíchá. Podle nedávného prohlášení premiéra Petra Nečase (ODS) dojde k tomuto kroku tehdy, až náklady na udržení koruny převýší náklady na zavedení eura. Navíc Česko podobně jako Polsko zatím nesplňuje kritéria pro vstup do eurozóny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám