Hlavní obsah

Řecko zatím žádné peníze nedostane, vztyčila prst Evropská unie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Na další peníze od Evropské unie si Řecko musí počkat. Mezi členskými státy EU nicméně panují velké neshody, přestože oficiálně tvrdí, že na podobná rozhodnutí je příliš brzy. Píše o tom deník Financial Times Deutschland. Některé země připouští, že by Řekové mohli opustit eurozónu, pokud nedostojí svým závazkům.

Foto: Profimedia.cz

Řecký ministr financí George Papaconstantinou

Článek

Situací v Řecku, která se rychle zhoršuje navzdory loňské finanční pomoci mezinárodního společenství, se v pondělí zabývali ministři financí eurozóny. Kvůli neshodám ovšem projednávání celého bodu odložili až na červnový summit EU, kde se jím budou zabývat premiéři a prezidenti.

O další finanční pomoci nad rámec již přislíbených 110 miliard eur nechce zatím slyšet téměř nikdo. "Dokud Řecko neudělá svoje domácí úkoly, žádné peníze k němu nepřitečou," řekla v úterý před začátkem druhého dne jednání ministrů financí EU rakouská ministryně Maria Fekterová.

Ostrá slova z Rakouska

EU a Mezinárodní měnový fond zkoumají, zda vůbec mohou Řecku uvolnit další část původní finanční pomoc, když země očividně neplní dohodnuté podmínky, kam patří zejména privatizace státních podniků. Právě Rakousko přitom hrozí, že současné chování může Řecko přivést mimo eurozónu.

"Řecko stále zůstává ve stejném stavu, jaký jsme měli v sedmdesátých letech. Takhle to prostě nefunguje. Pokud jste se k euru dostali podvodem, tak nyní musíte splnit své domácí úkoly, které vám dovolí zůstat v eurozóně," dodala Fekterová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám