„Spotřeba sladkovodních ryb u nás stoupá již druhým rokem, což je rozhodně pozitivní. Obzvlášť uvážíme-li, že mezi lety 2000 a 2008 spotřeba neustále mírně klesala,“ kvitoval výsledky ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS).

V porovnání s ostatními zeměmi v Evropské unii ale Česko stále výrazně zaostává. Evropský průměr totiž činí přibližně pět kilogramů sladkovodních ryb na obyvatele. Ze statistik dále vyplývá, že se počet lidí, kteří sladkovodní ryby nejedli, snížil z 24 procent na 20,5 procenta a naopak vzrostl počet občasných konzumentů z 51,4 procenta na 54 procent.

Oblíbené grilování

Jak připomněla mluvčí ministerstva zemědělství Tereza M. Dvořáčková, ke zvýšené konzumaci sladkovodních ryb přispěla i dlouhodobá komunikační kampaň nazvaná Ryba domácí.

„Až na trojnásobek stouply za poslední dva roky prodeje ryb v období grilování,“ uvedl ministr Fuksa.