Hlavní obsah

Tržby maloobchodníků v březnu ztrácely dech

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zatímco únorové maloobchodní tržby pozitivně překvapily nečekaně silným meziročním nárůstem o 6,5 %, v březnu naopak překvapily směrem dolů, když vzrostly meziročně jen o 2,1 %. Informoval o tom v pátek Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Tržby maloobchodníků zůstaly v březnu za očekáváním

Článek

„Odhad trhu byl na hranici 3,5 %, takže dnešní číslo zaostalo za očekáváním,“ připomněl analytik Tomáš Volf ze společnosti Citfin.

Jako v minulých měsících byl tahounem maloobchodních tržeb motoristický segment, tedy prodej a opravy motorových vozidel. Naopak potraviny a prodeje pohonných hmot tlačily na snížení tržeb.

Podle hlavního ekonoma Raiffeisenbank Pavla Mertlíka se však situace v maloobchodě letos postupně zlepšuje. Mírně klesá nezaměstnanost a roste zaměstnanost, zejména se ale zvyšuje důvěra a snižuje riziková averze spotřebitelů. „Lidé věří, že to nejhorší už má trh práce za sebou, a přestávají se bát utrácet,“ dodal Mertlík.

Nastalo vystřízlivění

„Po slibných údajích z prvních dvou měsíců letošního roku přichází určité vystřízlivění,“ je naopak přesvědčen analytik Miroslav Frayer z Komerční banky s tím, že zvýšené prodeje byly zřejmě pouze reakcí spotřebitelů na zajímavé ceny. Podle něj ani situace na trhu práce prozatím nenahrává výraznějšímu zlepšování v prodejích maloobchodníků.

„Mnoho lidí se stále potýká s nedostatkem práce a míra nezaměstnanosti se drží na vysokých úrovních. Menší ochota bank v poskytování spotřebitelských úvěrů maloobchodním tržbám rovněž nepřidává,“ nastiňuje Frayer. Za letošní rok předpokládá růst tržeb maloobchodníků na úrovni 2,7 %.

Reklama

Výběr článků

Načítám