Hlavní obsah

Pražené pistácie z Íránu jsou zdraví škodlivé, varuje inspekce

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) nařídila stáhnout z prodeje pražené pistácie původem z Íránu, neboť obsahovaly nadlimitní množství aflatoxinů a ohrožovaly tak lidské zdraví. Uvedl to Michal Spáčil z oddělení komunikace SZPI.

Článek

Pistácie byly podle Spáčila dodané do řetězce společnosti Ahold v množství přes 358 kilogramů. Ahold tuto pochutinu okamžitě stáhl z oběhu.

Aflatoxiny jsou jedním z druhů mykotoxinů produkovaných některými druhy plísní a patří mezi nebezpečné látky ohrožující lidské zdraví. Napadají především suché skořápkové plody, tedy například různé druhy oříšků, a dále například i některé obiloviny.

"Dovoz suchých skořápkových plodů z určitých zemí, například právě pistácií z Iránu, dále mandlí z USA, arašídů z Číny apod., podléhá zvláštnímu režimu," připomněl Spáčil.

Trvanlivost do konce roku

Minimální trvanlivost pistácií je do letošního prosince, proto je mohou mít podle Spáčila lidé stále doma. „SZPI nedoporučuje jejich konzumaci,“ varuje Spáčil.

Informace o případu byly předány do Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF), který na podobné výrobky upozorňuje i ostatní členské státy Evropské unie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám