Hlavní obsah

Zadluženost českých domácností vzrostla za rok o 70 miliard

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

České domácnosti navýšily u bank a finančních institucí své dluhy během letošního března o 4,3 miliardy korun na celkových 1,063 biliónu korun. Za poslední rok stouplo jejich zadlužení o přibližně 70 miliard korun, jak vyplývá ze zveřejněných údajů České národní banky.

Foto: Profimedia.cz

Dluhy domácností nadále stoupají.

Článek

„Postupné ekonomické oživení dodává odvahu jak domácnostem, tak i bankám. Ty jsou sice při úvěrování obezřetné, půjčování peněz je však jednou z jejich základních činností a musí efektivně využívat přijaté vklady,“ uvedl Petr Kříž ze společnosti PricewaterhouseCoopers Audit k zadlužení domácností.

Zvýšilo se i zadlužení podniků, které v březnu stouplo o 11,94 miliardy korun na celkových 912,9 miliardy korun. V porovnání s únorem se úvěry tuzemských firem zvýšily o 3,2 miliardy korun.

„Banky se snaží obnovit úvěrovou expanzi i v podnikovém sektoru. Oproti loňsku zde však pozorujeme jev, kdy naopak podniky jsou těmi, kdo ji brzdí. Řada z nich si jednak uvědomuje, že prioritou je jejich oddlužení a zlepšení finanční kondice, a jednak také zřejmě hledí i do delší budoucnosti, kdy lze očekávat růst sazeb, který by mohl zkomplikovat splácení úvěrů,“ dodává Kříž k zadlužení podniků.

Reklama

Výběr článků

Načítám