Hlavní obsah

Ceny bytů budou dál klesat, nové se navíc budou stavět levnější

Novinky, alt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Další realitní bublina v Česku už nebude. Ceny bytů, nových i panelákových, budou dál klesat. Ty první jmenované mohou jít dolů až o 30 procent. Uvedl to odborník na oceňování Bankovního institutu vysoké školy Petr Ort.

Foto: Profimedia.cz

Článek

V minulých letech se postavily v projektech nové byty a jejich kvalita vždy neodpovídala cenám, za něž se nabízely. Často například stojí ve špatných lokalitách či na místech, kde není žádná občanská vybavenost. Zájemci o ně nyní nejsou. Na trhu je takových bytů mnoho a kupující chybí.

"V případě bytů, které se postavily v minulých letech a stále se je nedaří prodat, bude pokračovat současný trend zlevňování. Developeři musí jít s cenou stále dolů, pokud chtějí byty prodat. I když se tomu brání," řekl Novinkám Jiří Pácal z Central European Holding.

Žádná další realitní bublina nebude

Developerům se už zřejmě nepodaří přesvědčit kupující, aby do bytů investovali vyšší sumy, než odpovídá reálné hodnotě nemovitosti. Podle Orta se už žádná realitní bublina, jaká byla v roce 2007, neobjeví.

Tlak na snižování cen podle Orta na úterní tiskové konferenci nezvrátí ani chystané zvýšení snížené sazby daně z přidané hodnoty. Stavitelé bytů přitom tvrdí, že se zdražení kvůli změně DPH nevyhnou.

Mladí lidé mají dnes jiné zájmy a starosti, než se vázat hypotékou
realitní odborník Jiří Pácal

Podle realitního odborníka Pácala navíc začíná trend stavět nové byty levněji, což znamená, že nižší je i konečná cena. "Čeká nás období, kdy se nové projekty budou zahajovat tak, aby už ta výchozí cena byla nižší. Bude se stavět z jiných materiálů, byty budou menší. V tomto případě se nedá mluvit o zlevnění, ty byty se už budou stavět s tím, že budou stát méně," řekl Pácal.

Éra nákupu bytů skončila

Realitní makléři ani developeři nemohou spoléhat na to, že se trh s byty nějak výrazněji oživí. V následujících letech bude stagnovat. Lidé nemají o byty zájem, poptávka silných ročníků po bydlení je nasycená. "Doba, kdy mladý člověk dostal první výplatu a hned běžel pro hypotéku, je pryč. Mladí lidé mají dnes jiné zájmy a starosti, než se vázat hypotékou,“ uvedl Pácal. Navíc, když se k bydlení rozhodnou, volí často raději rodinný dům.

Podle něj je trh s rodinnými domy jediný, který krize nijak nezasáhla. Je o ně stále zájem a trh nebrzdí žádná legislativa.

Češi si rodinné domy staví na celý život a nejsou příliš ochotni ho prodávat, proto je starších rodinných bytů na trhu málo a lidé si raději staví nové. Jejich cena se v posledních letech nijak výrazně nepohnula.

Ceny nabízené a opravdové se liší

Ort upozornil na to, že se výrazně liší ceny, za něž realitní kanceláře avizují prodej, a ceny, za něž je pak nemovitost opravdu prodána. Podle něj jsou skutečné ceny bytů nižší asi o 23 procent, než se avizuje, u rodinných domů pak asi o 15 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám